Jahtipuhelin

Jahtipuhelimen käyttöohjeet

Jahtipuhelin on Anroid 4.x puhelimissa toimiva ohjelma, jolla voidaan puhua ryhmän kesken kuten perinteisellä vhf-puhelimella. Ohjelmalla voi myös puhua yksityisesti jonkun ryhmän jäsenen kanssa, sekä nähdä kartalla missä ko. henkilö on.

(Kuvaa klikkaamalla näet kuvan suurempana.)

Kuvagallerian ylläpito

Salasana

[] :: Powered by MyGallery 1.8.1

Ohjelman lataaminen ja käyttöönotto

Ohjelman löydät Google Play -kaupasta hakusanalla ”Jahtipuhelin”. Mikäli et löydä tuotetta, puhelimesi ei ole yhteensopiva Jahtipuhelimen kanssa. Ohjelman lataaminen on maksutonta. Vasta kun haluat käyttää Jahtipuhelinta useamman kuin yhden henkilön kanssa pitää maksaa lisenssimaksu 9€/vuosi.

Ohjelman lataamisen jälkeen seuraa ohjelman rekisteröinti. Sinulta kysytään ainoastaan käyttäjätunnus, jonka haluat näkyvän muille samalla kanavalla oleville.

Rekisteröinnin jälkeen saat henkilökohtaisen kanavanumeron, jolla voit kommunikoida valitsemasi ryhmän kanssa. Kaikki 100000 kanavaa ovat kaikkien käytettävissä, mutta mikäli sovitte ryhmän kesken jonkin ryhmän jäsenen henkilökohtaisen kanavanumeron, on tämän numeron haltijalla oikeus poistaa jäseniä ryhmästä.

Suositeltavat asetukset puhelimessa

Palveluun rekisteröitymisessä saattaa esiintyä ongelmia riippuen operaattorista tai käytettävästä liittymästä. Tämä johtuu siitä, että joidenkin operaattoreiden jotkut liittymät eivät saa virallista ip-osoitetta. Ratkaisuna tähän operaattorit tarjoavat veloituksetta myös mahdollisuuden käyttää virallista ip-osoitetta.

Esimerkiksi Saunalahden liittymiin löytyy ohje http://asiakastuki.saunalahti.fi/ohje/335/

Soneran liittymissä ongelman voi ratkaista vaihtamalla yhteysosoitteeksi (APN) ”opengate”.

Mikäli Jahtipuhelimen rekisteröitymisessä ilmenee ongelmia, tarkista operaattoriltasi miten saat käyttöön julkisen ip:n.

Kanavan valinta ja puhuminen

Halutessaan kommunikoida Jahtipuhelimella ryhmän pitää ensin sopia, mitä kanavaa käytetään. Mikäli käytetään jonkun ryhmän jäsenen henkilökohtaista kanavaa (suositus), on tällä mahdollisuus poistaa esim. ylimääräiset kuuntelijat kanavalta. Tämän jälkeen kaikki ryhmän jäsenet valitsevat ko. kanavan ”VAIHDA” painikkeen painamisella ja valitsevat sovitun kanavan.

”Vaihda kanava” sivulla nykyisen kanavan voi poistaa ”<-” painikkeella, ja uusi kanava syötetään näkyvällä numeronäppäimistöllä. Oman henkilökohtaisen kanavan voi palauttaa ”OMA” näppäimellä. Kanavan muutos tulee voimaan painamalla ”VAIHDA” näppäintä. ”PERUUTA” näppäin palauttaa päänäytön näkyviin tekemättä kanavamuutosta.

Kun kaikki ryhmän jäsenet ovat valinneet sovitun kanavan, kommunikointi tapahtuu yksinkertaisesti painamalla ”PUHU” -näppäintä tai langallisen handsfree laitteen vastauspainiketta. Tällöin kaikki ryhmän jäsenet kuulevat puheen. Erona perinteisiin PTT-laitteisiin yhtäaikainen ”tangentin” painaminen ei sotke liikennettä vaan kaikki puhe on kuultavissa. Mikäli Jahtipuhelimen käyttäjä saa normaalin gsm-puhelun, jahtipuhelimen puhe kuuluu käyttäjälle, mutta ei puhelun vastapuolelle.

Kanavalista

Kanavalistalla näkyvät reaaliajassa kaikki kanavalla olijat antamillaan käyttäjätunnuksilla. Listalta voi valita käyttäjän, jolle voi soittaa maksutta yksityispuhelun jota eivät muut käyttäjät kuule, näyttää käyttäjän sijainnin kartalla tai kanavan haltijana poistaa käyttäjän. Sijainnin näyttäminen kartalla on mahdollista, mikäli käyttäjä on sallinut paikannuksen.

Yksityispuhelu tietyllä kanavalla olijalla soitetaan valitsemalla kanavalistasta haluttu käyttäjä ja painamalla ”SOITA” -painiketta. Vastaanottajalla on mahdillisuus joko vastata puheluun tai hylätä se. Mikäli puheluun vastataan, puheyhteys muodostuu ainoastaan soittajan ja vastaajan välille. Puhelu lopetetaan jommankumman osapuolen toimesta ”LOPETA” -painikkeella. Puhelu on maksuton.

”NÄYTÄ KARTALLA” -toiminnolla näytetään kanavalistalta valitun käyttäjän sijainti maastokartalla, mikäli tämä on asetuksista hyväksynyt sijaintinsa näyttämisen.

”POISTA KANAVALTA” -toiminnolla voi kanavan haltija poistaa valitun käyttäjän kanavalta. Toimintoa voi käyttää esim. jos joku tuntematon käyttäjä tulee kanavalle.

Näytä oma sijainti

Valinta näyttää oman sijainnin valitulla karttapohjalla. Käytettävä kartta valitaan asetuksista. Mikäli sijaintitieto ei ole tarkka, ohjelma palauttaa viimeisen tarkan sijainnin.

Näytä kaikkien sijainti

Valinta näyttää oman ja kaikkein kanavalla olevien sijainnin valitulla karttapohjalla, mikäli käyttäjä on sallinut sijaintitiedon ja tieto on saatavilla. Käytettävä karttapohja ja sijaintitiedon salliminen valitaan ohjelman asetuksista.

Asetukset

Asetuksista voit säätää äänenvoimakkuuden oletustasoa. Kuulemasi puhe tulee aina samalla voimakkuudella käynnistäessäsi ohjelman, tämä on eri säätö kuin normaalin puhelun äänensäätö. Voit sallia tai kieltää oman sijaintisi näkyvyyden muille ryhmän jäsenille, tai voit estää merkkiäänet. ”Tangentti pohjaan” asetuksella kaikki ääni puhelimestasi lähtee muiden kanavalla olijoiden kuultavaksi jatkuvasti. ”Käyttäjätunnus” -kohdassa voit vaihtaa rekisteröinnin yhteydessä antamaasi käyttäjätunnusta, joka näkyy kanavalistalla. ”Kartta” -asetus vaikuttaa käytettävään karttanäyttöön, oletuksena käytetään Maanmittauslaitoksen tarkkoja maastokarttoja. ”Protokalla” -asetusta ei yleensä pidä vaihtaa, tämä on riippuvainen käytetystä operaattorista/liittymästä.

”TALLENNA” -painikkeella tallennetaan valitut asetukset, ”TAKAISIN” -painike säilyttää aikaisemmat asetukset.

Kanavapyyntö tekstiviestillä

Mikäli kaverillasi on Jahtipuhelin asennettuna puhelimeensa, voit lähettää hänelle pyynnön liittyä kanavalle tekstiviestillä. Viestin lähettäminen maksaa liittymäsi normaalin tekstiviestin hinnan. Anna joko numero tai nimi ja paina ”LÄHETÄ” -painiketta. Ohjelma käyttää puhelimen osoitekirjaa eli muutama kirjain riittää. Vastaanottajan puhelimessa Jahtipuhelin käynnistyy ja kysyy ”Käyttäjä xxxxxx haluaa sinun liittyvän kanavalle xxxxxx”. Vastaamalla ”KYLLÄ” liityt kanavalle ja voitte alkaa kommunikoinnin.

Tietoja

Tästä valinnasta löydät ohjelman versio numeron ja lakisääteiset tiedot ohjelmasta.

Sulje ohjelma

Sulkee ohjelman. Ohjelma jää edelleen odottelemaan mahdollisia kanavapyyntöjä tekstiviestillä.

Karttanäyttö

Käytettäessä karttanäyttöä oma sijainti näkyy joko keltaisena hahmona (sijainti ei tarkka) tai vihreänä nuolena (tarkka sijainti). Mikäli näyttöä vieritetään, oman tarkan sijainnin tietoa ei päivitetä eli kartan keskipiste ei ole oman sijainnin kohdalla. Oma sijainti eli kartan keskipiste omassa sijainnissa voidaan palauttaa valinnalla ”Näytä sijainti*.

”Näytä koordinaatit” näyttää joko omat tai valitun kanavalla olijan koordinaatit WGS84-muodossa riippuen, mistä valikosta näyttöön on tultu. Mikäli näyttöön on tultu kanavalistan kautta, näytetään valitun käyttäjän koordinaatit. Mikäli näyttöön on tultu ”NÄYTÄ OMA SIJAINTI” -painikkeella, näytetään oman sijainnin koordinaatit.

HUOM! Koordinaatit ovat suoraan pelastuslaitoksen käyttämässä muodossa, eli voit vaikeuksien ilmetessä ilmoittaa tämän sijainnin!

Näytä kompassi

Näyttää kartalla puhelimen määrittämän kompassinäytön. Kompassin näyttö saattaa vaihdella riippuen puhelimen käyttämästä tekniikasta.

Oma merkintä

Voit tehdä karttapohjalle omia merkintöjä rajattoman määrän. Merkintä vaatii yksilöllisen nimen ja valitun kuvakkeen (ikonin). Merkinnän voi lisätä nykyiseen sijaintiisi, mikäli sijaintitietosi on tiedossa.

Lisää oma merkintä, mikäli se on mahdollista antamalla merkille nimi ja valitsemalla ikoni listasta. Omat merkinnät näkyvät listassa, josta valitsemalla sitä voi joko muuttaa, sen voi poistaa tai se näytetään kartalla.

Android app on Google Play